lördag 31 juli 2010

Lite mer träning

Skulle bara träna lite lydnad på kvällsprommisen, men när jag ändå var i farten la jag ett jäkligt kort spår också. Det blev nog inte mer än 50 meter (så kanske 25 då, med min avståndsbedömning...) och han tog det faktiskt jättebra! Han snurrade lite och lämnade spåret 2 ggr, men det syntes tydligt att han faktiskt SPÅRADE också. det är nog dags att börja lägga längre spår, och faktiskt stega ut hur långa dom är, och låta dom ligga längre och kanske tom lägga in föremålen i spåret.

Det märks iaf att han GILLAR att spåra. Så fort han får på sig selen blir han helt vansinnig och börjar slå volter (ja, helt seriöst) och kommer han inte iväg så tuggar han på linan... Man får vara jävligt snabb på att ta tag i halsbandet, sen blir man SLÄPAD till spåret. Han har jäkligt högt tempo i spåret också så man får gå och bromsa som en dåre, men det lär ju ordna upp sig när spåren blir svårare. Hoppas jag...

Lydnaden bestod bara av ett ställande, en inkallning och ett läggande. Ställandet blev sådär. Första gången la han sig ner så jag gjorde om och då blev det bra. Inkallningen är ju perfekt som den är, den gör jag bara för att ha ett moment mellan ställande och läggande, och då faller det sig ju ganska naturligt att ha inkallning. Läggandet var kalas, jättebra var det!

Ja e en lillweiler

'jag skiter väl i ditt jävla spår'

Tog med hundarna och traskade iväg och spårade lite. Eller snarare, försökte spåra...

Första spåret klantade jag mig och la i motvind. Insåg inte det förrän jag hade gått typ hela spåret och var helt enkelt för slö för att göra om. Behöver väl knappast säga att han vindade hela spåret? Han doppade iofs ner näsan mellan varven men det var mer sök än spår.

Gick till en ny gräsplätt och la ett nytt spår. Det blev rätt kort, tror inte det var mer än 50-60 meter (men vad vet jag med min avståndsbedömning?) och jag var MYCKET noga med att lägga det i medvind. La godis med LÅNGT mellanrum (gissar 20 meter mellan).

Och hur gick det då? Åt helvete... Nu vet jag inte om det fick ligga för kort tid (det vet jag att det fick) eller om det var så att spåret helt enkelt flyttade sig i sidled, för han spårade ca 1 meter från själva spåret, när han inte vimsade runt och gjorde andra saker. Han kom till slutet utan att ha spårat en endaste bit av spåret, och MISSADE slutet... Hade lagt en hög(!) med godis i slutet, ca 2 dm från en stolpe som markerade för mig att det var slut där... Hunden sa "Åh, en stolpe!" Tog tillbaka honom sista metern så att han iaf skulle spåra till slutet, men TVÅ GGR sa han "Åh, en stolpe!" istället för att hitta snasket... Till sist fick jag honom att spåra sista tre decimetrarna fram till snasket, så han fick hitta det iaf, men herregud så kasst! Kan ju vara så att spåret flyttat sig som sagt, så att det faktiskt VAR stolpen som luktade snask.

Jag tror helt enkelt att det var för varmt för honom idag, att han inte orkade fokusera. När jag var klar med spårskiten släppte jag lös hundarna så dom fick leka lite och söka lite godis, men Ixen gick och la sig under ett bord istället...


På't igen.

Color me impressed

Jag blev så imponerad att jag är tvungen att kommentera. Lillskuttans kompis M tävlade med sin jäkla BC och fick TVÅ HUNDRA POÄNG i ettan. 200. TVÅ HUNDRA!!

fredag 30 juli 2010

Valpar till salu

1 rottweilertispe og 6 hanner igjen for salg. Valpene er alerte og kvikke og ønsker en utfordring i hverdagen. Valpene er ID-merket og vaksinerte, samt at det følger med en egenkomponert valpepakke fra oppdretter. Følgende valper er ledige: Rosa tispe, orange hann, grå hann, sort hann, lys blå hann, lilla hann og brun hann. Kun seriøse henvendelser. Ta en titt her: http://www.knertebo.com/planlagt_kull.html

Apportingångar

Han är rolig, den lille weilern...

I morse kunde han plötsligt BÅDE ställande och läggande... Nu gjorde jag iofs inte hela momentet utan stannade och belönad direkt han gjorde som han skulle, men ändå. Senaste veckorna har han ju inte gjort det han ska alls. På läggandet bara DASKADE han ner i backen, jag tror att jag hann säga LI.. så låg han ner *S*

Jag måste hålla stenhårt på min nya princip att ALDRIG göra om när hunden gör rätt, hur gärna jag än vill... Det där ska nog lösa sig. Till våren eller nåt :-P

La ett spår i förrgår kväll. Enligt mig var det runt 2-300 meter. Enligt Eniro var det 118 meter... Jag vet inte vem jag ska tro på. La det runt en gräsplätt så det blev "naturliga" bågar och så blev det en riktig vinkel. Bågarna klarade han riktigt bra, han vimsade lite men hittade iaf rätt. Vinkeln gick inte så himla bra, men å andra sidan så var hela sista sträckan (som kom efter vinkeln) USEL. Han lallade runt i serpentiner över spåret och ÅT något. Jag vet inte vad han åt, men det var iaf inget som hörde till spåret.

Jag är inte riktigt nöjd med det här med näringsspår, jag tycker att spåret blir så hattigt när han ska stanna och äta mellan varven. Ska testa att minska godisarna radikalt och lägga dom med LÅNGA mellanrum, så att det blir mer fokus på att spåra än på att äta.

28 dagar kvar

So much work to be done...

tisdag 27 juli 2010

Lagt spår åt lillweilern

La ut totalt 3 korta spår åt lillweilern. Jag tror dom var runt 100 meter men jag har usel avståndsbedömning så det kan lika gärna vara 50, jag glömde stega... Första spåret var uselt, han lallade runt och fattade ingenting. Andra spåret gick bättre, men han lallade som fan i starten (vilket inte är med på filmen). Tredje spåret gick faktiskt riktigt bra, han lallade bara lite! Det här ska nog gå...

Jag är inte jätteförtjust i näringsspår, men med den här hunden är det nog så det får bli ändå.

Spår 1


spår 2


Spår 3

Fortfarande ryggläge för lillweilern

Smånorskarna var trötta när vi åkte hem

Dom låg helt utslagna där bak...

måndag 26 juli 2010

Glömde en sak

På lördagen fick alla som tävlade en liten "goodie bag" som innehöll diverse bra att ha-saker. Vi fick bland annat en spårlina och en apport, perfekt! Nu har jag iofs redan 3 linor och 3 apporter, men man kan alltid ha fler *S* Apporten var dessutom 100 gram tyngre än dom jag har vilket är perfekt, då kan jag träna med olika. Jätteglad!

Norgeresa och Knertebocup

Mjaha, då ska vi se... Onsdagen har vi väl redan redovisat som snabbast så det kan vi ju skippa. Det är rätt mkt som ska redovisas så det kanske blir lite hattigt.

Torsdag: Steg upp före fan på morgonen och packade in oss i bilen. Trots att vi började i tid var vi ändå inte redo att åka när vi hade planerat-som vanligt =)
När vi väl kom iväg så åkte vi och åkte och åkte, det var inte mer spännande än så... Det är runt 50 mil från Norrköping vill jag minnas så det tog en stund. Vi stannade till i någon liten håla utanför Årjäng och handlade mat till helgen och samtidigt köpte jag en sallad att käka i bilen för jag var så satans hungrig, men när jag hade betalat kollade jag närmare på salladen och insåg att det inte fanns någon gaffel i den!? När har man någonsin hört talas om "färdigsallad" utan något att äta den MED? Dom är ju inte direkt gjorda för att man ska ta hem dom och äta... Köpte en macka istället och käkade upp salladen sen på kvällen, den satt jäkligt fint då med.

När vi kom fram till Norge åkte vi direkt till "hytta" och checkade in, sen lastade vi in alla grejerna och drog ner till skolan där vi skulle spendera resten av helgen. När vi kom fram var det sedvanlig väntan i ca 1.5-2 timmar (det räknar man liksom med) innan det var lydnadstävlingar.

Lydnaden gick faktiskt rätt bra. Vi fick 130.5 poäng för att lille Ixen blev senil och nollade BÅDE ställande och läggande. Ställandet visste jag ju, men läggandet var nytt *S*

Tandvisning 7 (Han backade undan för att jag var skitnervös, vi testade dagen efter med 2 nya människor och då var det inga problem alls)
Plats 10
Linföring 8.5 (Han jönsade runt lite mellan varven)
Apport 5 (han stod och tuggade i luften innan han tog den)
Läggande 0
Inkallning (0) 10 (Vi skulle fått en nolla för han stannade inte kvar när jag gick så jag satte om honom, men dom var snälla som fasen och gav oss 10)
Ställande 0
Hopp 8 (vet inte vad han fick avdrag på)
Helhet 8.5

Efter lydnaden var det prisutdelning, vi fick ett "tack för att ni kom-pris" med hundsnask och grejer =) Sen köpte vi lotter och efter det var det grillfest på skolan. På lotteriet vann jag massor! Vann godis till hunden, en filt, ett par flip flop (som jag gav till Malinda), ett halsband (som jag gav till Lindha) och förmodligen något mer som jag inte minns just nu... När vi käkade lyckades jag spilla flottigt kött på både kläder och fötter, mysigt värre...

När vi vräkt i oss mat och frusit ihjäl en smula åkte vi tillbaka till hytta (där det var runt 30 grader varmt-lovely!!!) och skulle sova. Jag var helt plötsligt inte trött alls och låg och vred mig halva natten medan dom i det andra rummet sussade som små bebisar ;) Jag fick nog sova runt 4 timmar iaf innan det var dags att stiga upp igen.

Fredag: På fredagen hade vi kurs. Vi fick välja mellan lydnad och viltspår, och gissa vad jag valde? *S* Känns som om jag har mer utbyte av lydnaden, viltspåret är inte sååååååå komplicerat och det är dessutom inte det jag prioriterar i första eller ens andra hand, utan det tar vi "sen". Jag gick mao lydnadskurs för Siv-Elin och Tomas, och det var jättenyttigt! Eftersom alla hundar utom en i vår grupp var så unga så körde vi i 10-minuterspass och gick laget runt. En tränade och fick tips och dom andra tittade på. Man hade mycket utbyte av att bara titta, för nästan alla ville ha hjälp med olika moment/problem så man fick många tips på olika saker. Nu ska man bara KOMMA IHÅG alla tips också ;)

Vi startade runt 9 på morgonen och höll på till runt 4 på eftermiddagen och de märktes att Ixen blev tröttare och tröttare. Inte bara på det faktum att han inte orkade jobba så noggrant utan också på att ju tröttare han blev desto mer gafflade han på dom andra hundarna också.

Efter kurserna fick hundarna gå och ligga i bilen medan alla förare skulle ha "lagkonkurranse", dvs skämma ut oss på ett eller annat sätt i grupp. Jag är inte särskilt road av sånt där, det är kul att SE på, men jag tycker inte om att delta så jag var "sådär" road, men ingen i vårt lag verkade så JÄTTEintresserad av att ta det på allvar, så det var en överkomlig pina. Efter det var det middag på Folkvagn och sen åkte vi till hytta och somnade som små grisar...

Lördag: På lördagen skulle vi upp före fan för att åka ut och spåra med hundarna. Jag hade inga större förhoppningar eftersom Ixen aldrig hade spårat, men man kan ju testa typ. La ut spåret medan Ixen tittade på. Det blev lite klurigt för rätt vad det var stod jag vid ett stup och var tvungen att vända och gå tillbaka några meter, och det gick genom snår och allt möjligt helvete och dessutom gick jag helt fel, så spåret blev helmärkligt. (Visst sa jag att jag är stadsmäniska?) Nu spelade ju inte det så stor roll för Ixen spårade inte ändå =)

Eller rättare sagt, han tog upp spåret jättefint och följde det i några meter, men sen när han hade fått så pass med lina att vi började gå efter blev han störd. Det knakade och brakade, så där som det GÖR i skogen, och då blev han distraherad och kunde inte spåra mer. Bara att träna, och se till att jag får med mig folk ut som går med i spåret om det händer framöver på tävling att någon vill gå med.

När vi hade spårat klart åkte jag och Lindha till hytta medan Mattias var och gick sitt spår. Jag käkade lunch och så slöade vi i varsin säng tills han var klar. Sen hämtade han upp oss och så var det dags för utställning.

Ixen vann sin klass! Han ställdes mot 3 andra hanar ur kullen och vann, duttigaste Ixen! Dessvärre blev han slagen av sin syster i BIR/BIM för deras åldergrupp, men det är smällar man får ta.

Efter utställningen var det mer fjanterier i lagkonkurransen och sen fick vi äntligen åka och duscha och göra oss "vackra" innan middagen. På kvällen var det festmiddag och prisutdelning och det var som vanligt trevligt. Vi hade blivit placerade vid samma långbord som världens galnaste gäng, blandat svenskar och norrmän, och vi hade ruskigt roligt vid vårt lilla bord. Strax efter midnatt åkte vi hem till hytta, sen låg vi och garvade och fnissade till strax efter 2 innan vi äntligen somnade.

Söndag: På söndagen skulle vi inte träffas förrän kl 11 så vi skulle få sovmorgon... Ixen startade dagen med att kräkas för att han var så hungrig (Det blir lite fuck med mat-tiderna när man är borta) kl 7, och eftersom jag var tvungen att traska ända bort till toan för att hitta något att torka upp med var det ju lika bra att stiga upp då. Vi packade ihop och la alla grejer i bilen, sen städade vi ur hyttan och åkte ner på skolan för sista gången. På söndagen var det brukslydnaden och eftersom vi ändå var sist iom att Ixen nollade spåret så hittade vi på lite egna regler, för träningen.

Linförighet 6 (Litt okoncentrert, går bättre och bättre)
Framförgående 0 (jag tränade och slängde ut en boll som vi gick mot)
Läggande 5 (massor med DK så 5 var snällt)
Inkallning 8 (han ställde sig när jag lämnade honom)
Apport 0 (han vägrade sitta kvar precis som väntat. Jag gjorde om momentet och då satt han, men han kan ju inte ingången så bra ännu.)
Hopp 0 (Jag gjorde ettans hopp ist, och fick göra om det TRE ggr för att han bara vägrade hoppa)
Platsliggning 0 (jag tror han låg en halv minut eller så, sen reste han sig och kom till mig)

Budföring 5 (han snurrade lite i starten och jönsade runt lite hos mottagaren, förutom det var det bra *S* )

Summa 60 poäng *S* Även om vi inte hade hittat på egna regler så hade vi aaaaaldrig fått bra poäng, kraken var helt slut efter att ha varit igång från morgon till kväll i flera dagar så han ORKADE helt enkelt inte.

Efter brukslydnaden åkte vi till folkvagn för prisutdelning (vi fick ett "tack för att ni kom-pris") innan vi brassade "hem" till Norrköping igen. Spenderade kvällen med att vara halvdöd, sov över i Norrköping och åkte hem med tåget idag. Nu är vi heeeelt slut (fortfarande) och ska strax gå och sova. Sen tar vi nog ledigt någon dag innan vi sätter fart med att träna på det som behöver tränas igen. N är hemma i helgen så det lär bli träning då.

Den som är intresserad av alla resultat kan kolla knertebo kennel

torsdag 22 juli 2010

Hej då

4,5 mil till årjäng

Där ska vi handla och sen brassar vi över gränsen

Stilstudie av opal

Opal hänger upp nosen på gallret och använder det som stöd när hon sitter. Ser helt normalt ut....

Två smånorskar

Dom syns lite dåligt,men dom är där

En bit kvar

Vi passerade just en skylt där det stod oslo 250 km,det bör innebära att vi har ca 20 mil kvar att köra innan vi är framme

Det är inte rätt,men opal gör så ändå...

Vi har ett hål i mellanväggen i buren och opal försöker hela tiden byta kupé.

Ixen lider säger han

Hålla på och åka bil hela dagen lång,vad ska det vara bra för?

Hoppas vädret är bättre i norge...

Jag är nyfiken på varför?

Nu åker vi mot norge!

onsdag 21 juli 2010

Välmatad

Och Ixen tog för sig ur en fodertunna... Fint, han lär ju rallybajsa hela natten

GRATTIS

STORT grattis till N som tog förstapris i ettan idag med helt jävla otroliga 195 poäng!

Jag är inte bitter och avundsjuk ;)

Ixen är helt flängd

Som vanligt... Sen vi kom hit för ca 2.5 timme sedan har han flängt runt och varit pestig. Nu försöker han få igång Opal till att leka, men hon är svårflirtad... Ska ta med dom ut till stallet sen så dom får leka av sig ordentligt, så kanske pestweilern lugnar ner sig sen.

Första anhalten Norrköping

När vi var nästan framme i Linköping där vi skulle byta tåg så blev vi evakuerade... Signalfel, så vi fick traska tillbaka typ 1 km på rälsen och sen ta en buss in till linköping, där vi bytte till tåg igen och åkte vidare till Norrköping där vi blev upphämtade i bil.

Ixen tog det hela med ro, det var skönt att ha med honom den här gången och inte Pjuppen. Nu behövde man inte fundera så mkt för Ixen bara hänger på och hetsar inte upp sig så mkt i onödan.

Nu är jag helt död och ska lägga mig ner och svimma en stund, sen får vi se vad vi hittar på! Vi ska iaf pompoma för N som ska tävla ikväll.

Idag ska Ixen åka tåg

Sist han åkte tåg var han ett knyte på 8 veckor och hade inte så mkt att sätta emot, nu väger han iaf 35 kilo och har lite mer att sätta emot... Får jag bara upp honom på tåget är det nog inga problem, det är bara just det där med att få UPP honom på tåget...

måndag 19 juli 2010

Berätta det inte för någon

Men jag börjar faktiskt tycka att Holländarna är rätt trevliga djur!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Ixen 8 veckor

Han var vacker redan då ;)

Det är Lillskuttans husse som håller i honom och "mannen på bilden har inget samband med texten" :D


Photobucket

Nästa vecka

Onsdag-norrköping
Torsdag-norge och lydnadstävling
Fredag-lydnadskurs och "överraskningsbruks"
Lördag-spår, utställning och "överraskningsbruks"
Söndag-Brukslydnad och prisutdelning, sen norrköping
Måndag-hem

Skulle tro att vi sover en vecka sen

söndag 18 juli 2010

Sista träningen inför cupen

Åkte med N ut på klubben för lite träning ikväll. Blev bara lite träning för jag var så seg, men vi har iaf gjort något.

Blev lite ff, tränade raksträckor med kontakt-ingen skillnad alls. Sen tränade vi tvåans/appellens apportering, att hunden ska SITTA KVAR och sen sätta sig i position-gick hur bra som helst. Efter det blev det lite ställande, både att hunden ska STANNA (funkade skitdåligt)och att han ska STÅ KVAR fast jag går mot honom och går in position (funkade skitbra). Märkligt det där, han har ju gjort det där momentet med 10,och sen ba "Whaaat? Aldrig hört talas om?"

Sen tränade vi budföring för första gången ever... N tränade lite ingångar med honom först, för att han skulle fatta att han kunde sätta sig i position med henne också och sen körde vi på bara 3 meter först, och sen ökade vi till 10, kanske? Nu blev det kanske inte så mkt budföring som "inkallning med marsch-kommando" men det gick iaf jättebra. Han sprang med bra fart och satte sig bra, dutti!

Ixen fick den BÄSTA komplimang en hund kan få! N som har BC, Malle och Holländare sa "det är nästan då att man blir lite sugen på rottis" ♥ Hon sa det så tyst att det nästan inte hördes, men matte hade öronen på skaft ;)

Nu blir det nog träningsfritt fram till cupen tror jag, vi vilar oss i form!

Bilder från cupen 08

Finns här

Jag vill ha Canis

Men det ryms inte riktigt i budgeten :/ (Som vanligt..)












Hundtidningen Canis


Nordens ledande faktatidning om hundar



Canis är tidningen för instruktörer, uppfödare och andra aktiva hundägare. Beställ prenumeration idag och håll dig uppdaterad på det senaste inom positiva träningsmetoder!

Hundskola Hundtidning Hundböcker CanisTV Forum

Mossa är en duktig hund

Hjältehunden Mossa

Och här är Mossas blogg

Fyrverkerier

Tydligen ingår det i firandet av visfestivalen att dom bränner av ett helvetes stort fyrverkeri, tack för den... Eftersom det var helt oväntat var det inte så mkt att göra åt saken, hunden fick helt enkelt lov att vara hysterisk eftersom jag inte kunde förebygga det. Fördelen var iaf att Ix bara la sig ner och glodde när det smällde som värst, trots att Sally var hysterisk.

lördag 17 juli 2010

Tränat återgångar

och att hunden ska stå still fast jag rör mig runt den


Hade sovit alldeles utmärkt

om det inte vore för att Ixen var så uppjagad av den där muppen som aldrig fattade vinken igår kväll att han fortsatte vara uppjagad halva natten. Typ en gång i kvarten gick han ut på balkongen och gapade åt någon som gick förbi ute... Grannarna lär inte ha uppskattat det. Fick hundfan att lägga sig och hålla käft efter ett tag, men det faktum att han gapade kl 3 på natten lär ju inte ha varit en hit...

Min hund har en del sociala brister, inget som stör men dom finns där. Han har kommit över det mesta och kan vara rätt social med folk, även såna han inte känner sen tidigare, men när det plötsligt dyker upp folk ur skuggorna tycker han att det är en smula obehagligt och reagerar med att gapa.

Träning med N i morgon

Ev i Oskarshamn, vi får se hur det blir med den saken. Har bestämt mig för att skita i hoppet i appellen, men apporten ska vi nog kunna få till. Sen ska det tränas återgångar, tog aldrig tag i det idag.

Sen blir jag en smula nyfiken på

Hur bitter man egentligen kan bli över att jag inte är intresserad av att ta emot "träningstips" som jag aldrig har bett om? Tydligen JÄTTEBITTER eftersom det fortfarande svider.

Nu kan vi klargöra det här direkt, för vederbörande lär ju smyga här också och vara bitter:

När jag säger att jag inte vill lägga spår åt min hund för att det är så torrt är det för att min hund aldrig har spårat. Jag är så jävla fånig att jag tycker att man inte behöver göra det svårare än nödvändigt för hunden när den ska börja med något nytt. Som vanligt har personen noll jävla koll och ingen som helst lust att ta reda på hur saker och ting ligger till.

Måste ju vara skitjobbigt när folk inte vill ta emot "välmenande tips" som dom aldrig har bett om, om det ska vara ett sånt jävla ståhej om saken.

Folk...

Får man hälsa på hunden?
Nej

Får man hälsa på hunden?
Nej

Va? Men får man hälsa på hunden?
Nej

"hunden" hängde i kopplet och vrålskällde åt den suspekta typen som aldrig fattade vinken. Jag vet inte, men i vissa kretsar kanske sånt uppfattas som kärvänligt?

fredag 16 juli 2010

Är man det minsta intresserad av tävlingslydnad

och är som jag lite av en teoretiker, så är den här boken värd sin vikt i guld! Köp den!


Godmorgon!

Unge herr'n sov ända till strax efter NIO imorse, gött som sjutton att inte behöva vakna i ottan.

Idag ska jag nog försöka träna lite återgång i ställandet-får se hur det går...

Är du valen snart är du vaken snart är du vaken snart??

torsdag 15 juli 2010

Träning i Oskarshamn

N drog med mig till Oskarshamn för träning ikväll så jag har precis kommit hem.

G kommenderade mig och Ix genom (nästan) hela ettan tävlingsmässigt och jag TROR att vi hade fått ett förstapris OM VI INTE hade nollat det satans ställandet. Det bara vägrade fungera, och jag blir så less. Tänker dock inte träna det mer, nu skiter jag i det. Hunden KAN momentet, det VET jag-ingen vits att träna då. Däremot måste jag träna på återgången, men det får jag göra separat så att säga. Nu får han vila sig i form.

Sen undrar jag om det är något med luften i Oskarshamn? Varje gång jag säger att "min hund kan inte det här" och sen åker till Oskarshamn och ska visa vad det är hunden inte kan, så kan han det hur bra som helst... Nu var det tvåans/appellens apportering där han inte har kunnat ingången, dvs han har inte kunnat sätta sig med apporten i munnen. Skulle visa N och G och då ba' "jaha, så här eller?" Sa Ixen... Bra iofs, men lite frustrerande ;)

Sen är jag lite bekymrad. Rätt vad det är så haltar han till i 2-3 steg, och sen går han helt normalt igen. Nu har det bara hänt vid några enstaka tillfällen men det faktum att det upprepas bekymrar mig. Vet inte om han trampar snett eller något, men NÅGOT är det ju som gör att hunden börjar halta hips vips. Bekymmersamt.

Pokaaaalerna

onsdag 14 juli 2010

Om selektiv hörsel...

Ciss: du, jag stryker oss från spåret, jag har inte hunnit lära hunden spåra!

Uppfödarkärring: *börjar prata om något annat*

Några veckor senare

Ciss: Visst sa jag att jag stryker hunden från spåret? Jag har inte hunnit lära hunden spåra!

Uppfödarkärring: *börjar prata om något annat*

Några veckor senare

Ciss: Visst kommer du ihåg att jag inte ska vara med på spåret?

Uppfödarkärring: *börjar prata om något annat*

Ciss börjar ha onda aningar...

Några veckor senare

Uppfödarkärring: Visst skulle du spåra?

Ciss: Nej, jag har inte hunnit lära hunden spåra...

Uppfödarkärring: Men det gör inget, det har inte jag heller, nu sätter jag upp dig på spåret!

Nu ska vi se... Ix har aldrig spårat. Jag har EN VECKA PÅ MIG att lära honom hoppsitthopp och ingången med apport...

måndag 12 juli 2010

söndag 11 juli 2010

Tränat ordentligt ikväll

N är i stan så ikväll tog vi oss ut på klubben och tränade ORDENTLIGT. (Oooh så jag ser fram emot att få sova hela natten lång!) Vet inte om jag kommer ihåg allt men jag ska försöka iaf.

En stor del av kvällen gick åt till att störningsträna. Det där med FOLK, HUNDAR och FÅGLAR är jobbigt tycker Ixen, och han gör förbannade jävla tjurrusningar mot allt så det gäller att vara med. (Vilket jag inte alltid är, satan så ont jag har i händerna!!) N höll med om att jag nog inte ska träna så mkt mer på momenten i ettan nu utan snarare träna på att han ska kunna bete sig med störning. Han KAN momenten men blir störd av allt runt om.

Sen fick vi hemläxa där vi ska träna transporter i princip. Jag gör gärna så att när hunden börjar virra runt lite i FF så gör jag halt för att "samla ihop" hunden-vilket fungerar jättebra. Problemet är att tack vare det så har jag en hund som har förväntan på halterna och är som mest alert då, och i transporten är han helt off. Så länge det händer saker, halter, svängar etc så är hunden alert och med på noterna. När vi bara ska GÅ flyter han iväg och är inte alls med. Så, hemläxan är att bara träna transporter, och träna uthållighet på raksträckor.

Vi gick igenom alla moment med kommendering och det gick faktiskt bra, det faktum att någon PRATADE på plan reagerade han knappt alls på. På inkallningen gjorde vi så att jag inte fick kalla in förrän N hade sagt "kalla in" 3 ggr. Inte en reaktion hos hunden! Däremot... hehe... När han kom halvvägs var han på väg att STANNA... Jorå, vi har tränat inkallning med ställande. Det faktum att vi inte tränat på själva INKALLNINGSBITEN utan bara på själva ställandet var inte så noga sa Ixen-jag fattar nog ändå sa han! (Men OM vi nu hade tränat inkallning med ställande just idag så hade det varit JÄVLIGT snyggt!)

Läggandet gjorde han helt underbart, så fint så fint. Ställandet gjorde han jättefint också, men precis när jag vände mig om och skulle belöna så gick han mot mig...

Sen skulle jag visa N hur han gör på återgången i ställandet, så jag skulle bara lite snabbt ställa hunden och så visa, men han VÄGRADE stanna! ICKET, sa Ixen. N har hela tiden sagt att "det måste vara något du gör annorlunda när han stannar ibland och ibland inte", men nu sa tom hon att hon kunde inte BEGRIPA varför han inte stannade helt plötsligt... Jag tror dock att vi kom på anledningen. När hunden gör fel, så gör jag om. Så jag gissar att TROTS att han fick belöning och beröm när han stannade så TRODDE han att han gjort fel-eftersom jag gjorde om. Så läxan här är att ALDRIG någonsin göra om efter att hunden har gjort rätt!! Ingångarna och avslutet får jag hitta andra sätt att träna, för ju mer jag tränar ställandet desto mer tror han att han gör fel. Nu när jag tänker på det så är det ju så det har varit. Det funkar EN gång, och när jag då gör om för att hunden ska få lyckas ännu mer, så funkar det inte alls.

Aldrig göra om när hunden har gjort rätt!!! *mantrar*

Sen tränade vi apport med störning av TL. Det är ju jättesvårt, sa Ixen! N tog apporten och gick fram och tillbaka framför oss och det var lite svårt, men han satt kvar och tog kontakt mellan varven. JÄTTEDUKTIG!!! sen när han fick apporten spottade han ut den... Och nästa gång traskade han iväg med apporten, men TREDJE gången gjorde han en fin apport =)

Sen ska jag träna mer med målbild, höja tempot hos hunden, öka förväntan och därmed få en bättre attityd hos hunden.

Målbild, känsla, attityd. *mantrar ännu mer*

Sen fick jag tips för fjärren också. Ska börja med att lära hunden lägga sig ordentligt. Jag har fokuserat på sättandet eftersom det är där han gör mest fel, men när N påpekade det så insåg jag att hunden givetvis sätter sig fel eftersom han LIGGER fel till att börja med. Det är bra med nya ögon!

(Och när jag hade skrivit allt det här råkade jag fippla med knapparna så att jag gick tillbaka i webbläsaren... Men det gick att få tilbaka, PHUUUUUU!)

Tränade igenom ettan i morse

på morgonpromenaden. FF funkade fint, han plogade lite lite kanske men jag är rätt säker på att vi får minst 8 iaf. Läggande och ställande däremot hade han aldrig hört taaaaalas om... På läggandet gjorde han ett sättande, och på ställande plogade han som satan och sen stannade han inte... Och NÄR han sen stannade så satte han sig på tillbakagången, om och om igen. Till sist fick jag till ett ställande där han både stannade och förblev stående. Jag ORKADE inte börja bråka om att han flyttade sig i sidled när jag gick tillbaka, man får offra lite saker när det mesta blir rätt efter massa tjafs.

Ikväll är det träning på klubben med N. Med tanke på att vi har haft nästan 25 grader runt midnatt de senaste dagarna så gissar jag att lillweilern kommer vara rätt slut när vi kommer till klubben (eftersom vi inte har bil) så jag vet inte om det är en så bra ide att försöka träna "småsaker" och detaljer. Kanske är det bättre att påbörja/fortsätta inlärningen av någon nytt moment, så där i grova drag, det är ju betydligt lättare för hunden. Å andra sidan vore det kanske bra att passa på att få lite hjälp med detaljerna när jag ändå har träningshjälp på plats.

Vi får se.

Dutti

lördag 10 juli 2010

Ja men grattis

Nu har lillweilern kvicknat till sen träningen och roar sig som bäst med att piska runt sin filt så dammet yr. God natt, eller nåt...

Tränat

Gick och tupplurade lite och så kändes allt bättre. Hade planerat att träna rutan lite men när jag insåg att konerna låg nere i källaren fortfarande sket jag i det och tränade annat ist.

Började lite smått med inkallning med ställande, fast utan själva inkallningsbiten eftersom jag inte vill fucka med ettans inkallning. Fick till ETT jättebra ställande och en bunt not so much... Han stannar förvisso stående varje gång, men bara en enda gång stannade han DIREKT och inte när han stod precis framför mig.

Gjorde några ingångar också, och sen testade jag en inkallning. Ingångarna var för sig var kalasbra, inkallning med ingång-inte alls. Gjorde en inkallning till och klämde fram ett FOT precis innan han var framme, och då blev det så vackert så vackert... Skulle tro att vi får 10 på inkallningen om jag tränar så ett tag, så att han kopplar.

Gick ett kort FF och det såg bra ut, eventuellt plogade han lite men i så fall var det väldigt lite, för det var inte så att jag kunde se det själv utan spegel.

Mellan momenten blev det lite "intervallträning" med bollen, så vi fick in lite kondition också.

Jävla gnällweiler säljes!!

Gnällweilern tog någon form av rekord i att vara pissig inatt, han har gnällt HELA JÄVLA NATTEN. Om någon vill ha honom är han billig.

Han sover inte eftersom han inte fått träna så mkt som han behöver senaste dagarna. Det har varit för varmt och JAG tycker ju att det känns en smula meningslöst att hårdträna hunden när han inte orkar. Problemet är ju att HAN är av en annan åsikt, och om han inte får träna ordentligt VARJE DAG sover han inte, och sover inte han så sover garanterat ingen annan heller.

Jag tränar förvisso varje dag, lite FF på promenaden, lite ingångar hemma osv, men det räcker inte. Han kräver mer, han kräver organiserad träning i några timmar-dagligen. DÅ sover han gott. Det tar lite tid att anpassa sig från en helt oengagerad retriever och en helt oengagerad rottis till en SM-valp... Jag är HELT SÄKER på att jag inte beställde en SM-valp... Jag sa tom uttryckligen att jag INTE VILLE HA en SM-valp... Så vitt jag vet är jag den enda som fick en SM-valp...

En SM-valp är en valp som vaknar i arla morgonstund och säger "Jihaaaaa, IDAG är en bra dag att träna inför SM, nu sätter vi igång, vakna vakna vakna!!!"

Så fort det har regnat lite ska jag försöka lägga spår åt honom på någon gräsplätt. Just nu är det så knastertorrt att det nästan gör ont att gå på gräset, och man behöver ju inte göra det FÖR svårt.

fredag 9 juli 2010

Grattis!!

Och uppfödarkärringen och Ixens brorsa tog LP1 idag. En vecka tog det... Men jag är inte bitter :D

Jag smider planer

Och hoppas att Svensson är ledig i Augusti...

träning träning

N kommer tillbaka till stan idag så med lite tur blir det träning hela helgen. Kommer krävas en del om vi ska kicka norskt ass på cupen...

onsdag 7 juli 2010

Finslip

Har tränar lite finslip hemma i vardagsrummet/sovrummet...

Gick FF runt soffan. 1.5 meter rakt fram, väntersväng, 1.5 meter rakt fram, helt om, 1.5 meter rakt fram, högersväng, 1.5 meter och halt. Upprepade typ en miljard gånger och mot slutet gick han inte SÅ jävla långt fram och så vitt jag kunde se plogade han inte heller. Det mest intressanta är ju att jag inte ändrat något, förutom att jag tränade INOMHUS...

Tränade ingångar också och efter att ha korrigerat EN gång gjorde han dom perfekt sen. Han KAN ju bevisligen, han ids bara inte bry sig...

Testade även apport, och rakt emot mina egna principer fick jag för mig att lägga på ett förbud på apporten för "det är ju trots allt 2 poäng"... Som på beställning hände precis det jag VISSTE skulle hända, han ville inte ta apporten alls. Varför är man så jävla puckad?

Av det här kan vi dra följande slutsatser: 1, matte är jävligt puckad. 2, om vi får tävla nattetid hemma i vårt vardagsrum kommer vi vinna...

Det är ju värmen som är problemet, det är jag övertygad om. (Speciellt eftersom han presterar JÄVLIGT bra om han får bada först) Men eftersom han är av modell MYCKET aktiv så märks det inte av i vardagen, mer än att han dämpar sig till nivån av en normalt aktiv hund, men han ORKAR inte bry sig om att prestera i lydnaden. Han kan, men han orkar inte. Jag har aldrig haft det problemet, så jag vet inte om det går att lösa? KAN man öka värmetoleransen hos hunden? Jag vill gärna tro det, men jag vet ju inte.

Och apropå morgonvanor

så sov vi till HALV ELVA idag! Gött

Morgonvanor

Nu börjar Ixens morgonvanor bli mer acceptabla. Nu för tiden kan man oftast muta honom till att vara tyst och snäll iaf till NIO, så det tar sig. Snart kan vi vakna normal tid, typ 12 ;) Från kl 6 i våras till 9 nu, känns som ett framsteg!

Allra bäst sov han när han tränade lydnad si sådär 4 timmar/dag 3 dagar i rad. Jäklar vad gott vi sov då! I förmiddags efter att vi tränat var han behagligt trött. Det gick dock över, så nu är han lika pestig som han var innan...

tisdag 6 juli 2010

Tränade igenom ettan

Baklänges. När vi kom till FF var han trött och orkade inte riktigt göra så mkt fel som han brukar (på senare tid) men det blev ju inte direkt bra för det. Enda skillnaden är att han inte far iväg en halvmeter före mig, plogar gör han ändå och i och med det så är halterna sneda som fan. Jag vet inte riktigt hur jag ska komma till rätta med det där. Har testat alla "normala" saker redan utan någon vidare framgång, så jag måste fundera lite.

Låter filmen tala för sig själv. Jag är nästan beredd att ge upp nu...


Ska släpa mig ut på klubben med flängweilern

Han är helt fläng nu och behöver tränas igenom ordentligt. Inatt när jag sov har han snyggt och prydligt plockat isär mina målarbyxor. Han har inte haft sönder dom, det gör han sällan, utan bara plockat isär dom och lagt skärpet på ett ställe, byxan på ett annat osv.

Mulet och kyligt ute så det passar perfekt idag. Ska utnyttja det faktum att det finns en spegel på klubben och se om jag kan komma till rätta med det där förbannade plogandet. Jag vet inte hur dock, men det lär ju visa sig.

Ixen är understimulerad

Har inte orkat aktivera honom ordentligt dom senaste dagarna, det har varit FÖR varmt så man har känt sig som jag vet inte vad... En överkokt pudding, eller nåt...

Nu går han runt och är pestig. Han är iofs ganska snäll när han är pestig, men dock... Går runt och plockar i grejer överallt, och ska klänga och vara med överallt... Bara allmänt jobbig!

Hoppas det blir lite svalare väder snart, bara en dag eller så, så att jag kan göra något ordentligt med honom!

måndag 5 juli 2010

Dags att börja packa

Snälla Noelle tar med sig min packning när hon kör norröver och lämnar av den i Norrköping hos Lillskutt, så slipper jag släpa både hund och packning på tåget, underbart! har haft lite ångest över hur jag ska få med mig allt utan att tåget ska spåra ur *S*

Måste hur som haver börja fundera på vad jag ska ha med mig, och sen fundera på var det är nedpackat sen flytten, packa upp och sen packa ner igen *S* Som vanligt är problemet att få med sig så man klarar sig en vecka, men så lite som möjligt så att inte den stackars bilen går på fälgarna... Vi åker 3 vuxna och 4 hundar i en stackars liten åpel...

Hundarna fick vattenmelon till lunch.

Gott! Sa dom...

söndag 4 juli 2010

How not to do

Bitter och avundsjuk :D

Ixens jäkla brorsa tävlade idag och fick något pokaaaaaaaaal-liknande =)

158 poäng och klassvinst

Fellesdekk: 10
Tannvisning:10
Lineføring: 7,5
Dekk u marsj: 9
Innkalling: 10
Stå u Marsj:8
Apport: 7
Hopp:0
Helhet: 9...mkt trevlig hund, pigg og glad

lördag 3 juli 2010

Tränat igenom ettan

Och idag var det FF som inte fungerade så bra. Han jönsade runt, käkade pinnar, gjorde sättande och ställande under gång osv... Fick ryta i lite och då blev det bättre, men det märks att värmen går hårt åt det lilla livet. Alla andra moment fungerade riktigt bra, ÄVEN ställande och läggande.


JÄVLIGT dålig reklam för MÄRSTA BK

Märsta BK's styrelse vill bestämt hävda att flera träningsgrupper inte kan nyttja deras planer samtidigt. Dom måste ha Sveriges minsta lilla skitklubb om inte flera människor får plats på planerna samtidigt!

Jäkligt skoj att vara medlem i den klubben, vad får man för det? Inte ett skit! Man måste MAILA OCH KOLLA om man får komma och träna, så att inte dom som är aktiva i klubben (och tydligen har företräde?) redan är där och tränar...

SKITKLUBB! Kommer ALDRIG åka dit och tävla, och jag uppmanar hela hundsverige att undvika den där SKITKLUBBEN som behandlar sina medlemmar på det viset.

"Är man flera stycken som har tänkt åka upp och träna på våran klubb så är det bra att först mejla för att kolla att det inte är någonting annat inplanerat och det är oftast inga problem.
Hade det inte funkat just då så har jag hänvisat till våra "öppna träningar" på onsdagar.

Nu är det sommartider och vi som jobbar ideellt på klubben med att hålla kurser, klippa gräsmattorna, se till att alla tävlingarna blir av etc. har nu själva lite mer tid till att träna våra egna hundar och har då olika former av träningsgrupper.
Dessa tider står inte på hemsidan, eftersom webredaktören kanske har semester och det oftast planeras spontant efter vilka som är lediga.
"

Idag är det nästan FÖR varmt

Så jag har faktiskt inte orkat göra något med hundarna. Man blir helt seg.

Får se senare ikväll om det svalnar lite så att man vaknar till,då blir det nog att nöta lite fjärr iaf.

Vittring, kanske?

Vill inte träna några moment som ens påminner om momenten i ettan-innan vi har tävlat och är KLAR med ettan. Nu blir det ju en SMULA enformigt att träna samma samma samma så jag har börjat peta i lite andra moment. Fjärren, som bekant, och så tänkte jag ta ruthoran och kanske vittringen? Nu kommer ju inte vittringen förrän i trean, men alla andra moment i tvåan är väl snarlika dom i ettan? Eller minns jag fel nu?

Vi började med vittringen när han var runt 4 månader, då såg det ut såhär:


Och ruthoran såg ut så här:







Sola och bada och pina colada...

Jag och Ixen släpade oss till badet iaf. Tanten fick vara hemma för det tar sån tiiid att släpa med henne, tyvärr.

Försökte få den gode Ix att kliva upp på land mellan varven och vila sig lite, men ha tyckte att det var roligare att simma, och plaska upp vatten som han kunde jaga... Han simmade säkert runt i en halvtimme innan jag bestämde att det nog fick räcka för idag. Hade han varit helt slut hade han ju klivit upp på land helt självmant, och eftersom han tyckte att det var så jäkla skoj fick han faktiskt hållas.

Var lite mer förutseende idag och letade fram baddräkten så jag kunde gå ut med honom till midjan, sen blötte han ner resten... Hade tänkt filma men jag är rädd om både kamera och telefon, och som han plaskade hade det varit risk för seriösa vattenskador på tekniken, så jag fick avstå.

fredag 2 juli 2010

Fjärr igen

Första försöket efter tips från coachen. (eller nåja, tredje kanske, dom första filmerna sög tattarballe) Sally fick för sig att klickern var FARLIG... Man blir ju helt matt...

Han vill fortfarande vrida in röven i fotposition så han lägger sig snett. Det tänker jag inte lägga SÅ mkt energi på just nu, jag tror dels att det kommer rätta till sig ganska bra på egen hand och dels så känns det som om det är viktigare att frysa bakbenen just nu.

Han vill gärna flytta fram röven när han sätter sig, men jag tror vi fick till det hyfsat de sista två skiftena. Avstår att träna in STÅ just nu, får ta det senare så det inte blir så mkt på en gång.

När man tränar med en norsk kan det bli lite tokigt...


Sen blev det mer ordning

Fick tips från coachen

Lena är allt bra att ha, till mycket =)

Skriver mest ner det här för att jag ska minnas det själv...

Alltså. Bakbenen är oftast enklast att frysa. Träna in LÅNGSAMMA skiften och hjälp hunden göra rätt.

Jag har tvärt emot försökt göra skiftena så snabba som möjligt men det var alltså inte viktigt att det gick så jäkla snabbt i fjärren, bara hunden inte flyttar sig. Får nog ta och leta upp ett hörn någonstans så att han inte kan backa...

Konditionsdag

Tänkte försöka köra kondition varannan dag eller så, och enligt det schemat är det dags idag.

Körde lite korta intervaller på morgonprommisen och så hade jag planerat att simma ikväll. Har inte bestämt mig ännu för om jag ska ta med BÅDA hundarna och simma eller bara Ixen. Med bara Ix går det fortare, men Sally behöver också simma så det är lite av ett dilemma. Vi får se, jag kanske inte tar mig iväg alls ;)

Sallys byxor

Medan jag väntade på att filmerna laddades klippte jag av Sally byxorna... Och svansen... Hon hade en tova som var stor som en bäver ungefär i ena byxan, och ändå är det inte särskilt länge sen jag borstade igenom henne ordentligt.

Hennes päls efter kastreringen är USEL. Föreställ er svinto, fast krulligt som pudelpäls... Tom den korta pälsen på kinderna tovar sig.

torsdag 1 juli 2010

Filmer på fjärren

Dom blev väldigt mörka men jag har inte fler lampor än så just nu.

Frågeställningen just nu: 1, vilket benpar ska man lära hunden att ha stilla? Fram eller bak? Varför? Vilket är lättast? 2, HUR I H-VETE lär man hunden det?????

Hade aldrig det problemet med Sally, hon är ju liksom kvar där man sätter henne... Unge herr Ixen däremot är ju all over the place... Som synes på film nr 2 är det enbart sängen som hindrar honom från att snurra ett helt varv runt...




Fjärrdirigering

Blev lite lydnad iaf, bara helt kort på prommisen. Gick ett FF med halter, helt om, höger/vänster om och språngmarch och bortsett från att han gick lite för långt fram mellan varven så var det bra. Jag är nöjd! Måste dock träna mer på språngmarchen, den har jag nästan inte alls tränat kom jag på och det är ju skiiitskoj när matte springer! (Lika med: Ixen skallar sin matte när han studsar bredvid)

För att ha något "att göra" började jag med grunderna till fjärren också. Sitt och ligg vet han ju vad det betyder, nu ska vi bara göra ett moment av det. Stötte på patrull direkt-inte helt oväntat. Vid skiftet ligg till sitt vill han gärna sätta sig FOT... Måste mao börja träna vid en vägg. Synd att jag inte har några tomma väggar hemma *S* får städa upp i köket, då kan vi träna vid kylskåpet. Måste mao lära hunden STÅ nu också... Lika bra att lägga in det skiftet direkt också i fjärren, synd bara att jag inte idats lära hunden kommandot ;)

Sen lär man ju få ta tag i ruthoran också... Jag har ju redan "min" (Läs bellens/Marikas) metod klar, och som kärringen mot strömmen tänker jag envisas TROTS att folk säger att det inte funkar så bra sen när man ökar avståndet. Som vanligt kan jag inte se varför det inte skulle fungera, så jag tänker vara tjurig och testa!!

Note to self: be N om hjälp med tävlingsmässig apport nästa gång.

Tråkig hunddag

Hundarna har fått ha tråkigt idag. Matten har haft saker att göra och dom kunde inte följa med, så dom har bara legat hemma och glott. Bra träning det med, Ixen är ju egentligen inte van att vara ensam mer än 1-2 timmar, när vi bodde i Loftahammar (även känt som skitahammar) fanns det ju liksom ingen anledning att lämna dom ensam, vad skulle jag ut och göra i flera timmar i det skithålet? Nu har han fått träna på att vara ensam dock, och det är inga som helst problem.