måndag 30 augusti 2010

Jo men vi har väl en bit kvar då...

Försöker göra upp något slags plan

Över vad som ska tränas, när och hur...

I ettan behöver vi inte träna så mkt egentligen. Det är stadga i så gott som alla moment, och så slipa på LF och lösa problemet med ställande/läggande IGEN, men det går ju rätt snabbt. Jag måste bara komma ihåg att inte skilja på belöning mellan momenten, för om det ena eller det andra har en roligare belöning så kommer han per automatik BARA utföra det momentet... Det var liksom det jag gjorde fel där på slutet så att han vägrade lägga sig... Ingångarna måste fixas så han slutar smälla in i mig...

Planen är att vi ska bli klar med ettan i höst. Nu är han anmäld till 3 tävlingar till i höst och på den tiden ska vi klara det utan problem. Sen ska vi också klara appellen i höst är planen, och till det måste vi lära in spåret först och främst. I lydnadsväg är det hoppet som är sämst just nu, det har vi knappt tränat på alls. Apporten är inte helt klar men det är mest småsaker som BÖR gå att lösa. Framförgåendet funkar inte alls och det tror jag att jag ska skita i faktiskt, jag kommer aldrig hinna få till det i tid. Satsar nog hellre på budföringen då, som nästan är klar. Han är lite osäker på kommandot fortfarande, och så måste han lära sig att stanna hos mottagaren och bli klappad på, men det borde inte ta så lång tid om man bara hittar lite medhjälpare.

Så, till i höst måste jag fixa hopp-sitt-hopp och budföring samt apport och fila på småsaker i ettan. Och spåra dårå...

Sen är planen att vi ska köra lägre klass och tvåan till nästa år. Iom att han ska köra appellen i höst så är ju NÄSTAN hela tvåan klar, bara ruthoran och inkallning med ställande kvar om jag inte minns helt fel. Rutan lär jag ju får börja/fortsätta fila på ganska snart, det lär ju ta en stund att få den att funka... Hatar det där jävla skitmomentet... Till lägre är det väl krypet och framförgåendet som måste tränas in, men det känns som om båda momenten är så pass tidskrävande att det är dags att starta med dom nu om vi ska bli klar innan säsongen startar i vår...

Ja vi har ju lite att göra kan man säga.

Jag behöver en större hundhylla...

Krokar för allt

Födelsedagsbarn

Och Ixedixen har hunnit bli ett år, svårt att tro att han redan är så gammal. Grattis grattis!

söndag 29 augusti 2010

Bekvämt

Shit, när blev det söndag?

Nog för att jag saknar Sally och tycker att hon ska komma hem igen (hon kommer på tisdag), men jag måste erkänna att det är förjäkla bekvämt att bara ha en hund. Allt är så mkt enklare, även fast inte Sally direkt kräver något när hon är hemma.

lördag 28 augusti 2010

Lite filmer

N filmade oss när vi tävlade, men hon filmade med sin telefon och så ska hon jobba ikväll, så det dröjer nog innan dom kommer in här. Under tiden får ni se N som jag filmade med min telefon (så kvalitén suger), hon fick 184 poäng om jag inte minns fel. Har inte frågat om jag får lägga ut dom så vi märker väl om jag får däng :D


LF


Läggande


Inkallning


Ställande


Apport


Hopp

Jag bakade en kaka igår

Som jag tänkte att vi skulle ha med oss till tävlingen så vi kunde fika när det var klart. Alltså... Jag är bra på att laga mat, och jag suger på att baka!

Kakan blev trots det rätt ok. Jag fick ha den inne typ en timme längre än man skulle för att den skulle bli klar, och sen hade jag inte tålamod till att låta den svalna HELT så jag packade in kakan i en bytta och satte den i kylen. resultat? Den blev helt mojjig av kondens på ovansidan... Den smakade fortfarande bra, men det såg inte så aptitligt ut faktiskt... Får kanske laga mat till nästa tävling, istället :D

Ixens första tävling

Så var det gjort. Ixen 11 månader gammal (nåja, snart ett år...) har tävlat! Fy fan vad bra det känns, jag ÄLSKAR att tävla!

Nu gick det inte ens i närheten av så bra som jag hoppades, men jag är jättenöjd med min hund för han har skött sig helt suveränt! Han är ju lätt lite brötig mot andra hundar och jag var mycket orolig att han skulle vara sån på tävlingen med... Jag har varit så nervös att jag inte sovit inatt och innan vi gick in hade jag ont i magen av nervositet... VÄRST av allt var platsen och tandvisningen, herregud vad jag var nervös där! Speciellt när kvinnan som skulle lägga sin hund bredvid min säger "ja jag har ju inte tränat så mkt plats, jag vet inte om hon ligger kvar eller om hon går fram till din..." Vad svarar man på det? Ehh, jo men vi får väl hoppas?

Hur som haver så skötte han sig helt suveränt. 2 ggr muttrade han åt hundar som kom för nära, annars tittade han bara. Helt lugn och avslappnad och bara VAR, jag är SKITNÖJD!

Platsen fick vi 10 på. Kära, älskade domare. I love you för det, men vi vet båda två att han inte skulle haft en tia där =) Först la han sig inte ner på kommando, så jag fick säga en gång till. Sen satte han sig direkt, så jag fick BÖJA mig ner, peka på marken och säga liiiiigg, då började han krypa framåt och skulle ta en pinne som låg precis framför så jag höll honom i halsbandet... Hrm... Jag tror inte ens att vi skulle haft 5 va? Sen låg han inte så bra heller, han skiftade position, bytte ligghöft osv, men han låg iaf 2 minuter. (Och det gjorde hunden bredvid också, tack för det) När jag gick tillbaka satte han sig innan kommando också...

På tandvisningen fick han 10,och DET förtjänade han! Domaren, som säkert var närmare 2 meter lång, ställde sig en bit bort och så fick alla gå fram till honom. Bara det underlättade eftersom min hund fick ta kontakt själv. Sen sa jag att han kan vara lite reserverad, och jag tror att domaren ansträngde sig för att det inte skulle vara läskigt... Han var ju som sagt LÅNG men istället för att böja sig över hunden så strääääckte han sig så gott han kunde för att pilla honom lite på huvudet och när ix då satte upp huvudet så kunde han utan problem kolla tänderna. Tack för det domaren, skönt att hunden fick en positiv upplevelse! N som stod bredvid planen sa att det syntes när domaren tog i hunden, för då åkte svansen ner på honom direkt *S* Han ÄR ju reserverad, så det var bra att det fick bli positivt.

LF fick vi 8.5 på, och det tror jag att vi nästan förtjänade faktiskt. Lite dålig kontakt hade han ju som vanligt, men han var med hela vägen. Vi fick avdrag på ett snett sättande, vilket var en underdrift, och "utebliven tempoväxling" *S* På sättandet så satt han i princip rakt ut från mitt ben, alltså med huvudet mot benet ist för rakt fram! Utebliven tempoväxling var kanske en överdrift kan jag tycka... Jag springer med flit VÄLDIGT långsamt, för min hund har en tendens att explodera annars, men nog fasen springer vi iaf.

Läggande nollade vi. Det var ingen överraskning alls, för de senaste 2 dagarna har han gjort jättefina ställanden och VÄGRAT lägga sig. Matte har tränat fel...

Inkallning 9, för att han smällde in i mitt ben så jag tror knät lossnade...

Ställande 0! Han stannade helt perfekt, men när jag gått halva vägen tillbaka kom han och mötte mig :/

Apport, 10! Min plan var att stoppa in apporten i munnen på hunden före kommando och ta en 7-8... Bara det att han vägrade öppna munnen *asg* När TL sa "kommendera" så testade jag att säga APPORT, utan att tro att det skulle hjälpa, och hunden tar apporten hur fint som helst!

Hopp 0. Han tjuvstartade, och sen kastade han sig rakt upp i famnen på mig istället för att sätta sig i position, puckohunden =)

Helhet 8, med kommentar "något okoncentrerad". Vet inte när han var det (utom när han nollade då) för han brydde sig inte för fem öre om allt runt omkring eller att det var folk på planen, han var med mig hela tiden och var uppmärksam. Du å jag matte, du å jag...

Till nästa tävling ska vi då träna stadga framför allt, och avslut på hopp och inkallning. Nu är det några veckor till dess så nu kan vi mickla lite =)


Jag är som sagt skitnöjd, trots dåliga poäng. Bra första tävling.

Det ser bra ut så va?

fredag 27 augusti 2010

Det blir nog inget förstapris

Är jag rädd. Nu har han börjat krångla med ställandet igen, han lägger sig ist... Ska testa med DK, det verkar fungera fortfarande, då KANSKE det fungerar i morgon med.

Han är som sagt känslig, och nu har det varit lite mickel med det där skitmomentet ett tag, så lite krångel är bara att vänta sig.

torsdag 26 augusti 2010

Jag måste komma ihåg att ställa mig bredbent på tävlingen

Lillweilern har på senare tid fått en ovana, som naturligtvis är helt och hållet mitt fel... Han har tidigare gärna smällt in i mina ben lite innan han sätter sig i position på inkallningen, men det har varit så lite att jag har inte brytt mig om det. Och beteendet har förstärkts... Nu smackar han in i mina ben så att jag nästan faller-på riktigt! Jag stapplar till och måste ställa till mig varenda gång... Måste komma ihåg att ställa mig bredbent på inkallningen på tävling, för att MINIMERA avdraget vi kommer få...

Självklart ska det tränas bort, problemet är att om jag börjar mickla med det så här nära tävling så är risken att han hittar på något nytt. Han är lite känslig mitt hjärta, så man får inte mickla för mycket.

Det där med att vila var en skitkass idé! Han är helt speedad och hittar på egna regler, så nu är jag lite orolig inför tävlingen *S* Ska träna igenom honom i morgon igen, så kanske han dämpar sig lite innan det är dags. Gör han inte det kommer vi nolla både ett och annat moment, och då är det rätt kört. (men då vet jag ju varför, till nästa gång)

tisdag 24 augusti 2010

Lillweilern vill träna

och egentligen ska vi spåra idag, men hans elaka, elaka matte har bestämt att vi inte ska träna så mkt den här veckan utan vila upp inför nästa vecka istället =)

I morgon blir det pyttelite lydnad, sen är det vila som gäller.

Jag skulle behöva ett större kontor så jag får plugga ifred...

Bada kanske?

Sally ska på finbesök i helgen. Hon ska åka med mamma och hälsa på hos sambons... syster tror jag. Kanske man skulle engagera sig lite och klippa lite klor, borsta ur pälsen och bada henne, så hon är fin i helgen?

måndag 23 augusti 2010

Inkallning med apport

Hunden kan alltså ingångarna utan apport perfekt, men med något i munnen blir det klurigt...

Här hoppar han på mig ist


Hoppar här med, men sätter sig iaf fot sen


Och igen


Nu kom jag iofs på att jag tittar på hunden, det är ju rätt dumt när han blir trängd av det. Fast då släpper han bara apporten, nu håller han ju fast apporten (oftast) men glömmer bort att gå in i position

söndag 22 augusti 2010

Lydnad

Tog mig ut till klubben och tränade med N ikväll. Först en platsliggning på 2 minuter, inga problem där. Sen körde vi igenom resten av ettan med kommendering och förutom några småmissar så var det helt perfekt. Eller ja, inte perfekt som i 10 poäng på alla moment, men han gjorde dom som han är LÄRD att göra dom, jag har ju inte orkat pilla i oändlighet med alla moment ännu men vi har iaf minst 8 på allt utom LF-tycker jag.

N höll med om att vi lätt får ett förstapris om han går som han gjorde idag-och det GÖR han ju. Det enda jag är lite orolig över är väl att han ska klara störningen utanför planen då. Nu är han ju van att träna med hundar runt om, men det är ju nästan alltid bara N's hundar så efter ett tag blir det ju ingen störning. Dock är det ju bara på platsen det är hundar PÅ planen samtidigt, så det ska nog gå bra tror jag.

Efter genomkörningen tränade jag på att inte tjuvstarta på apporten-inga problem alls!!! Sen startade jag med "uthopp", dvs att han ska hoppa FRÅN mig, och det ska nog ge sig det med. Tränade också på "inkallning med apport" för att få till ingångarna. Nu satte han sig fot, men han släppte apporten 2 ggr. Sista gången fick vi till det iaf. Utöver det blev det mycket träning på att bete sig runt andra hundar, men till sist orkade jag inte vara uppmärksam längre så jag satte honom i N's bil så jag kunde titta på medan hon tränade sina hundar och fick tips på olika moment. Nyttigt!

Till och från klubben körde vi kondition, nu är både jag och hunden helt slut så jag ska alldeles strax falla omkull i sängen.

lördag 21 augusti 2010

Spår

Kände mig egentligen för slö för att spåra idag, men efter att ha pratat med N på facebook blev jag inspirerad till att sätta fart så jag gick ut och la ett iaf.

Det blev bara ca 100 meter med 1 apport plus slut, korv ca var femte meter. Efter att ha klurat sen sist på hur jag skulle göra hade jag bestämt mig för LÄNGRE liggtid så spåret fick ligga nästan 1.5 timme innan vi gick det och det gjorde susen! Han tog upp spåret direkt och tuffade på som en liten maskin, han tom gick över ett gäng korvar bara för att komma FRAMÅT. Han spårade helt utan hjälp,allt jag gjorde var att gå bakom och bromsa. Två ggr gick han av spåret men han gick tillbaka helt på egen hand ganska omgående. Vid det ena tillfället var han väldigt intresserad av något bredvid spåret, kanske hade någon gått över spåret eller något liknande? Han gick hur som haver tillbaka och gjorde det han skulle.

Apporterna var han inte så jätteintresserad av. Han nosade på dom och var mest intresserad av att skuffa undan dom för att kolla om det var korv under. Den här gången hade jag dock inte lagt någon korv där eftersom jag ville kolla om han skulle vara intresserad utan det, och det var han ju inte så jättemkt. Ingen större problem dock, apporterna kan man träna in vid sidan av själva spårandet.

SKITBRA! Måste bero på den nya selen ;)

Nu kan jag kanske gå vidare på något vis, när jag listat ut hur jag ska få hunden framåt.

fredag 20 augusti 2010

Lydnad

Vi skulle ha spårat igår men det verkligen VRÄKTE ner regn så vi (läs matten) sket ganska hårt i det... Däremot la jag en platsliggning i regnet, lika bra att passa på när det ändå ser ut som om man badat med kläderna på. La båda hundarna, Sally kunde liksom inte brytt sig mindre, men Ix såg ut som om jag försökte ta livet av honom... Han gillar verkligen inte regn, går och skakar sig heeeela tiden när det regnar för att bli av med skiten. Eftersom han var så förtvivlad lät jag dom bara ligga ca 1 minut, det hade säkert gått med full tid men det känns onödgt. Han låg stilla hela tiden trots regnet, så det gick ju bra ändå.

Ikväll gjorde vi LF, läggande, inkallning, ställande.

LF gick helt ok, förutom att han plogade som fan en bit. Han gick faktiskt med mer kontakt än han brukar, så träningen ger resultat.

Läggandet var perfekt, inkallningen var perfekt, ställandet var nästan perfekt =) Det enda jag skulle kunna gnälla på var väl att när jag gick tillbaka till honom på ställandet så lutade han sig utåt som fasen. Jag TROR inte att han flyttade tassarna, men jag kan ju inte veta förstås. Han såg inte klok ut, men iom att han inte (eventuellt) flyttade sig kan det väl inte ge så mkt avdrag?

Nu kom jag på att jag ljög... Inkallningen var inte alls perfekt. När han kom emot mig gjorde han en perfekt inbromsning mot min mage, innan han satte sig fot... *muttrar* Konstigt om man är helt BLÅ på fläsket på magen...

onsdag 18 augusti 2010

Glömde ju *senilmatte*

När jag var på väg att gå tillbaka på ställandet började hunden VIFTA PÅ SVANSEN! Sånt värmer ett mattehjärta, när det är ett moment som vi har slitit som faaan med och som orsakat ångest både hos mig och hunden =)

BRA träning och stingslig matte

Alltså... Jag kan ha förståelse för att folk kan vara lite osäkra på om man har koll på sin hund eller ej, men det här tog nästan priset...

Tog mig ut till klubben med Ixen för att träna och vara med på skotträningen. I SAMMA SEKUND som jag sätter min fot på plan med min kopplade hund kommer det en snubbe och säger "visst ser du att det ligger en schäfer där?" Och så pekar han PÅ ANDRA SIDAN PLAN, säkert HUNDRA METER bort! "Ja, jo... Den är ju en bit bort..." sa jag... Vad trodde han? Att jag skulle koppla loss hunden och RUSA iväg i blindo rakt på hans hund?

När jag slutat irritera mig på det tränade jag min hund. LF, korta sträckor med kontakt-JÄTTEBRA! Första två stegen "orkade" han inte med, men det var ändå mycket mycket bättre.

Läggande-10
Inkallning-10
Ställande-god damn jävla 10!!!!!! <3<3<3<3<3<3<3
Hopp-där tjuvstartade han men jag är nöjd ändå. Nu har jag inte tränat avslut på länge, och jag får FORTFARANDE inte sätta honom på det avstånd jag vill, men det blir nog bra till slut.

Sen var det skotträning och då fick Ixen leka med sin boll. 4 skott sköt dom och det var inga problem trots att det var första gången. Visst reagerade han, han är ju inte DÖV, men han fortsatte leka med sin boll utan problem.

Sen hade jag tänkt träna lite apport, men det glömde jag bort *S* Vi tog oss hem igen istället, och nu är Lillweilern nöjd för ikväll.

På vägen till och från klubben körde vi konditionsträning, så nu har vi klarat av det med. Nu har vi lyckats hålla oss till schemat i två dagar ;)

Ja just ja... Puckomatte var iväg och köpte en sele idag. Bra så. Hunden var med i affären och jag PROVADE selen, eller typ halva selen... Tyckte att den nog passade bra, men sen när jag kom hem och provade HELA selen så gör den ju inte alls det... Måste byta till en storlek större minst. *stön*

Jag brukar lite skrytsamt säga att min hund har jävligt fina öron... Ehh...

Hoppas vi slipper åska inatt

Inte för att JAG har något emot åskan, men Sally har... Det åskade inatt och jag vaknade när Sally la sig BREDVID min kudde... Det är helt makalöst så liten en fet golden kan bli om den bara vill ;)

Orkade inte engagera mig så mkt så jag la bara armen om henne och använde henne som huvudkudde och somnade om, och det gjorde tydligen hon också trots att det åskade som fasen. Om hon är riktigt rädd så skakar hela sängen av HENNES skakningar, så det faktum att vi båda två kunde somna om var ju positivt.

Sen åskade det på dagen också, herrejävlar vad det åskade! Trodde att jordens undergång var nära, det dundrade och brakade RIKTIGT högt. Jag var utan internet i någon timme efter det ovädret och Sally var skiträdd, men det var ju inte så mkt man kunde göra åt saken utan det var bara att vara som vanligt och vänta ut vädret. Ixen? Han tuggade ben och kunde inte bry sig mindre.

tisdag 17 augusti 2010

Tisdag och spår

Gick och la ett spår på en gräsmatta som är klippt, men det funkade sådär... Liggtid ca 20 minuter, vilket säkert var för kort. 2 apporter plus slut, bara för att testa. Korv ca var 5e meter.

Han snurrade jävligt mkt genom hela spåret, det kändes som om han gick i cirklar mer än rakt fram. Han kom förvisso runt hela spåret, men det var nog mest för att jag hittade ;)

Vet inte riktigt hur man ska göra med liggtiden? Ska man ha LÄNGRE så det hinner ligga till sig ordentligt? Eller kortare så att det inte blåser bort? På kortklippt gräs finns det ju inte så mkt runt om som spåret kan fästa på, jag vet inte riktigt hur man gör...

Vi kan väl iaf konstatera att so far spårar han bäst på gräs som är ca 1 dm långt. Men kan man lära honom spåra riktigt bra på kort gräs, då kan han ju rimligen spåra vad som helst sen. Måste bara lära mig hur man gör...

söndag 15 augusti 2010

Glömde en sak med spåret

Det blev nästan lite spårupptag idag också, för jag hade lagt spåret så vi gick på det rakt från sidan. Först gick han över, men ångrade sig efter ca 2 steg och tog upp spåret. Dutti Ixen

Spår och lydnad

N plockade upp hela familjen (ja inte kisse då...) och så brassade vi ut till henne och la spår på åkrarna. Ix fick ett ganska kort spår, jag räknade inte men KANSKE 150 meter? Idag gick spåret på gräs, och jag la korv med jämna mellanrum. Det var dessutom inte TROPISK värme ute utan lite bris och mulet.

Spåret låg i ca 45 minuter innan vi gick det och idag gick det riktigt bra. Han vimsade lite, framförallt i början, och gick av spåret några ggr men han hittade tillbaka och spårade väldigt fint mellan varven! Hade lagt en båge ist för vinkel och den missade han helt. Han gick rakt fram, sen råkade han av misstag svänga åt rätt håll och korsa spåret igen, och så tuffade han på till slutet. Absolut inget att vara missnöjd med, bara att träna mer så kommer det där bli kalas. Jag är fortfarande lite lur på att han har lättare för att spåra på gräs än på stubbåker eftersom han är van att spåra gräs, men det lär visa sig.

Efter spåret åkte vi till klubben och tränade lydnad. Ixen var rätt pigg så det mesta gick bra, och jag valde att sluta på topp, så att säga. Hoppet försökte jag få honom att göra som JAG vill, dvs LÅNGT från hindret. 3 ggr gick han runt. Satte honom SKITNÄRA, då hoppade han hur fint som helst... *muttrar*

Inkallning med apport gick bra 2 ggr, sen kom jag på att "ja just jävlar, jag ska INTE göra om när det går bra..." Att det ska vara så jävla svårt... Sen tränade vi på att inte tjuvstarta efter apporten. 1 ggn gick det inte bra, de följande 2 hur bra som helst!

Läggande, inkallning, ställande gick jättebra, bortsett från att han la sig på första ställandet så jag fick göra om-men då blev det perfekt. FF, korta transporter med kontakt, gick faktiskt väldigt bra idag! (kan kanske bero på att jag hade korv i handen...) Tror han gick upp mot 7-8 steg med fin kontakt.

Nu ska vi vila till på tisdag då det är spår igen, om jag ska följa mitt schema.

Packade som sillar,men det är roligt att vara m ed!

lördag 14 augusti 2010

Bilder


N's hundar spårar

Man ser iofs mest av N, men det är ändå intressant tycker jag.




Så här roade sig mina när jag kom hem

Spår och värmeslag

Åkte med N till Oskarshamn idag för träning. Tanken var nog att vi BÅDE skulle spåra och träna lydnad, men det var så sjukt varmt så vi ORKADE inte träna någon lydnad efter spåret-vi höll på att svimma av.

Först skulle N och fixa naglarna så G fick vara barnvakt åt mig under tiden. Vi åkte iväg och la spår åt hundarna innan N var klar.

Jag la ett appellspår åt Ix. Ca 300 meter (N tyckte också att det var 300 så det VAR nog verkligen det även med min avståndsbedömning!) på stubbåker, 2 föremål och slutapport och full liggtid (ca 40 minuter). Nu var det ju väldigt mkt nytt. Nytt underlag, ny liggtid, ingen synretning etc, och det gjorde nog sitt till att spåret inte funkade ALLS. Jag tror även att värmen gjorde sitt till, för han var JÄTTEVARM kraken.

Tog hunden till spåret, visade på honom och.... Han gick och kissade. Visade på igen, och han vimsade runt. Igen, samma sak. sen fick han upp spåret och spårade jättefint i säkert... Två meter, sen vimsade han igen. Det slutade med att jag bara selade av och så gick vi tillsammans och hämtade apporterna. Jag KAN eventuellt ha varit på helt fel ställe i starten, TROTS att jag hade en stor brunn som markerade var starten och slutet var, för när jag gick rakt fram från brunnen där jag TRODDE spåret var så hittade jag ingen apport... Kan kanske tänkas att jag missade mitt eget spår med 2-3 dm, så att han inte tog upp spåret för att det inte FANNS något spår... En rutinerad hund hade kanske klarat det, men min är ju helt grön.

På vägen tillbaka ville han BADA, så varm var han stackarn... Det var tyvärr för brant så han tog sig inte ner i ån trots upprepade försök. Sen fick han gå en kort bit av Fisens spår som hon redan var färdig med,och där spårade han riktigt fint. Det såret gick på gräs, vet inte om det gjorde skillnad eller om det var förstärkningen. (det var även köttbullar där *S* ) Sen gick G och la ett KORT spår, ca 20 meter, med köttbullar bara för att han skulle få lyckas med något idag. N ville gå med honom och det fick hon givetvis, det spåret ser ni på film här nedanför.

När jag gick mitt spår med Ix tog jag av mig tröjan och gick i bara BH, jag var ÄNDÅ så svettig att det bara rann, det var helt SJUKT varmt idag!

Träna mer, helt enkelt! Ska försöka göra upp ett schema där jag klämmer in både kondition, spår och lydnad, får se hur länge jag lyckas hålla mig till det ;)

N har jättebra spårflaggor, ska lista ut var hon har köpt dom och köpa likadana, för något liknande behöver jag som har NOLL KOLL på var jag lägger mina spår... Kan vara bra i början iaf, sen får man ju ta bort dom så inte hunden går på flaggorna.

Ixen spårar med N.

fredag 13 augusti 2010

Träning på klubben

med N... Vi tränade på en massa skojiga saker (enligt hunden) t ex spurt mot hane (mattejävel tog tag i mig innan jag hann springa //Ixen) halvdan spurt mot snäll tik som apporterade (Mattejävel blev SKITARG så jag vågade inte... //Ixen) Kast i koppel så mattes handleder går sönder (Arg igen //Ixen) och platsliggning med apport...

Men vi tränade på en del grejer som matte ville träna också. Hopp-gick bra tills puckomatte gjorde om. Fot, gick som vanligt. Inte tjuvstarta efter apporten-gick skiiiitbra! Sen tränade vi på att inte hångla upp N, det gick sådär... Platsliggning 3 minuter gick väldigt bra, förutom att han hade vääääldigt lång hals i början när han ville nosa bara liiiiite på fisen som låg bredvid.

Kolla vad jag fick i posten!

torsdag 12 augusti 2010

Lite haleluja moment!

Tänkte häromdagen att jag skulle testa med DK på ställandet, allstå BÅDE hand- och röstkommando. Även om jag får massiva avdrag så får jag ju POÄNG iaf...

Har testat det nu i 2 dagar (hrm, vad sa jag om att bara träna var tredje dag?) och det funkar SKITBRA. Nu funkar det tom UTAN dk ibland, hittills har han inte nollat EN ENDA GÅNG vilket är någon form av rekord. I början krånglade han med läggandet istället, men jag bytte belöning och sen dess funkar BÅDA momenten, helt magiskt! (jaja, ta i trä osv)

Nu känner jag att eftersom jag tycks ha hittat ett sätt som fungerar så kanske vi kan skita i det ett tag och träna andra saker OCKSÅ, det blir nog roligare för alla inblandade.

Hoppet krånglar lite, men lösningen på det är rätt enkel. Hunden vill sitta närmare hindret än vad jag vill, och sätter jag honom där JAG vill ha honom går han runt. Det skiljer mindre än en halvmeter, men det är NOGA tycker Ixen... Jag vill hellre ha honom en bit ifrån eftersom risken att han slår i ökar markant om han måste hoppa jämfota, men han får ju hellre slå i än att nolla helt. Kanske om jag sätter honom ÄNNU längre bort? Han kanske tycker att mitt avstånd är för stort att hoppa jämfota över och går runt, men om jag sätter honom ännu längre bak kanske han fattar att han kan ta några språng innan hindret? Värt att testa.

I helgen är N i stan så jag hoppas att vi kan träna iaf 2 dagar tillsammans. Ska träna mer ff, hopp och tvåans/appellens apportering och förhoppningsvis lite budföring. Skulle behöva lite andra människor än N att träna budföring med, henne älskar Ixen så att kuta till henne är inte så himla svårt...

onsdag 11 augusti 2010

Jag är förjävla dålig på att inte träna...

Men med dk gick det fint!!

Lite träning.

I morse gjorde vi den vanliga vändan med LÄGGANDE, inkallning, ställande. Inget nytt där, nu är vi tillbaka i gamla banor och läggandet funkar kalas och ställandet funkar på andra försöket.

Gick nyss ut och tränade ställande och framförgående. Eller nåt. På ställandet testade jag att kasta boll bakom hunden när han hade stannat, det funkade sådär. Man såg att han hade förväntan på själva stannandet, men det innebär inte att han STANNAR =) Har testat den metoden förr och det funkade inte så bra, men kanske går det bättre den här gången. Hade det inte varit så nära tävling hade jag skitit i det helt, eftersom varken jag eller hunden VILL träna det där JÄVLA momentet något mer. Dessvärre har vi inte riktigt råd att "kasta bort" en tävling så vi måste få till iaf en femma på skitmomentet. När vi är klar med den första tävlingen ska vi inte träna ställande på LÄNGE! Nu ska jag testa att bara träna det varannan, var tredje dag eller så och hoppas att det hjälper/räcker.

Framförgåendet är kaos... Alltså, man tar med sig hunden och belöningen, lägger ut belöningen, går tillbaka och vänder upp mot belöningen. En NORMAL hund skulle väl visa intresse för belöningen. MIN hund går fot. Sen när man gått hela vägen fram till belöningen, för att han ska få upp någon form av intresse för grejen, då bara GLOR han på den... KASTAR jag belöningen så får det önskad effekt, men det är ju enbart för att man triggar jaktlusten.

Kanske spåra några dagar istället?

Lite mer träning

med betoning på lite. La en ca 2 minuters plats idag, och gjorde ett läggande. Inga problem med något av det! Nu testade jag inget ställande idag för jag hade slut på snask i fickan, så om han har glömt det igen har jag ingen aning om.

måndag 9 augusti 2010

Men varför säger ni inget??

Insåg idag att jag tränat momenten i fel ordning... Nu ska det ju inte spela någon roll, men min plan var ju att hunden skulle lära sig känna igen ordningen på ställande, inkallning, läggande och veta vilket som var vad... Bara det att ordningen är omvänd, med läggandet först... *stönar*

Oh well, bara göra om och göra rätt.

Tränade tidigare idag. La en 3 minuters plats, inga problem alls. Gjorde ett ställande och började nästan gråta när hunden gjorde det SÅ GOTT SOM perfekt ställande PÅ FÖRSTA FÖRSÖKET! Han var på väg att sätta sig när jag kom tillbaka, men han kom på sig och förblev stående *stolt*

Sen började jag nästan gråta av helt andra anledningar, när han har glömt vad läggandet går ut på... *sliter sitt hår*

Ett moment in, ett annat ut.

Åkte till Jami och köpte en ny boll i snöre eftersom NÅGON ätit upp alla snören här hemma... Köpte även en sån pinne som har lägger belöningen på, ska testa den till framförgåendet.

söndag 8 augusti 2010

Dansa samba med miiiig...

Ja, så känns det idag!

Gjorde ett (nej jag fuskade och gjorde faktiskt TVÅ...) ställande på morgonen och det blir ta mig satan bättre och bättre!!!

10 fick vi då inte idag, 5 kanske-men det är poäng det med ;)

Första gången kommenderade jag och han följer bara med... SUCK tänkte jag och började planera att göra om. DÅ STANNAR HUNDEN... Han gick säkert 7 steg så vi fick väl en nolla iaf, men han STANNADE! Han funderade, kom på vad han skulle göra, och STANNADE!! Yey!! Dock satte han sig när jag kom tillbaka, så jag gjorde om ÄNDÅ, bara ställde upp honom och gick en meter, bara för att gå tillbaka igen och då blev det skitbra!

Sen fick han leka lite med tanten, och så fuskade jag som sagt och bröt mot reglerna och gjorde ett ställande till. Även den här gången tog han några steg innan han stannade, men bara 2-3 st kanske! Sen när jag gick tillbaka klev han ett steg åt sidan, men who cares!? Såna bagateller är lättare att jobba bort än att hunden bara går FOT ist för att stanna.

DUKTIG Lillweiler!!!

Platsliggning

2 minuter i blött gräs. Nosade lite i början men sen låg han bra. (sally ligger ju där man lägger henne...) måste passa på i spöregn någon dag!

lördag 7 augusti 2010

Lydnad och uppletande

Var så sjukt dö-less och anti mot att träna lydnad-så jag sket i det. I två dagar sket jag i det, sen vaknade Lillweilern kl 5 på morgonen och förklarade att han var UTTRÅKAD och gärna ville GÖRA något!

Nu ska vi se om jag minns rätt... Igår gick vi ut och tränade lite lydnad. Sally roade sig med att gräva en grop medan jag och Lillweilern jobbade. Vi tränade lite FF och där var det inga förändringar alls, blir blir oftast inga förändringar om man inte tränar... Tränade lite på att han skulle sitta och ha kontakt bara, och så lite raksträckor med belöning när han hade kontakt. Sen gjorde vi "det vanliga", ställande, inkallning, läggande. Om man bortser från den PYTTELILLA detaljen att vi fick göra om en gång för att han inte stannade så fick vi 10 på ställandet. När han inte stannade gjorde jag bara om, och det var så vackert så vackert... Synd bara att man bara får en chans på tävling, men det ska nog lösa sig!

Läggande var inga problem alls, lätt 10 där. På inkallningen tjuvade han för att han tyckte att jag väntade för länge med att kommendera, ska nog träna på att BARA lämna och sen gå tillbaka och belöna, så han inte hittar på såna hyss på tävling.

Sen lekte vi uppletande som omväxling. (Sally grävde fortfarande en grop) Vallade en liten korridor och la ut en boll som han fick söka upp och det funkade sådär. Han hade ju inte riktigt koll på vad han ska göra-naturligtvis-och då är det svårt för honom att gå ifrån mig. Alla moment som innebär att hunden ska lämna mig är svåra... Han hittade iaf bollen 3 ggr, så någon sort minnesbild fick han säkert av det.

I morse testade jag en ny variant av uppletande. Kom på inatt att en boll är ju ingen konst att hämta, men vad händer när det är andra grejer han ska hitta? Tog med en handske och en strumpa ut på morgonpromenaden och "tappade" dom några ggr så han fick hitta dom, och det var inga problem alls. Borde ha förlitat mig på hundens föremålsintresse. Ska nog fortsätta så, med olika grejer, så han får lära sig att det lönar sig att hitta pryttlar.

Nu återstår bara att se om det blir någon tävling för oss :/ Det har blivit lite ändringar i planerna sen jag anmälde, så som det ser ut just nu tar vi oss inte TILL tävlingen. Lite trist, men shit happens typ. Blir det inte av så kommer det ju fler tillfällen, men jag tror vi hade behövt den här tävlingen OCKSÅ.

tisdag 3 augusti 2010

Och vi tragglar vidare

I går kväll konstaterade jag att om vi tränar hemma i köket får vi 10 poäng på ställandet också. Bara att flytta ut det då...

I morse på morgonpromenaden (om jag nu inte minns fel på ordningen) så fick vi till ett ställande (på andra försöket) som i runda slängar är värt 7-8 iaf. Han satte sig ner precis när jag kom tillbaka och ställde mig bredvid honom, annars var det perfekt. Inkallning och läggande fungerar perfekt nu, inte det minsta oroad över dom momenten (om han nu inte hinner glömma igen).

På lunchen gjorde vi en platsliggning... Eller nåt... 40 sekunder låg han. Sen reste han sig... La om, då låg han 18 sekunder... La om igen, och fick honom att ligga 20 sekunder(!?) och valde att bryta där och gå tillbaka och belöna, för även om han LÅG så låg han inte stilla. Hade jag inte brutit där hade han garanterat rest sig igen. Sen gjorde vi hela raddan med ställande, inkallning och läggande och det var inga nyheter där. Nu tror jag att han var skitnödig och att det var därför han bråkade på platsen, för strax efter att vi tränat klart la han en rejäl hög...

Nu har vi precis gått sista promenaden för idag och gjorde en ny plats. Nu låg han lite mer än 2 minuter. Han låg och nosade och tuggade gräs och mojade de första 30 sekunderna, men efter ett par tillsägningar slutade han och låg fint tiden ut. Han hade dock lite problem med att förstå vad LIGG betyder...

*suckar* Jag vet att det är åldern, och att det är mkt i huvudet just nu, men han får gärna sluta vara i den åldern ganska omgående om han vill! Helst inom de närmsta veckorna ;)

söndag 1 augusti 2010

Jag börjar bli trött på ställande nu...

Tränade lite ställande, inkallning, läggande på konsums parkering... Nu har vi 10 på läggandet, men å andra sidan så krånglar ställande fortfarande (förvånad, någon?) och helt plötsligt vet han inte vad stanna kvar (bli) betyder... 4 ggr fick jag göra om inkallningen, 2 ggr följde han med, 1 gång tjuvstartade han innan kommando... Sista gången blev det skitbra, äntligen!

Ställandet tar sig, så det kan eventuellt lösa sig NÅGON gång, men gud i himmelen vad jag är less på det förbannade momentet nu!

När hundarna väntade på mat tränade vi lite återgångar i ställandet. Dvs, hunden ska stå stilla och jag ska röra mig runt den, och på slutet var jag nästan BAKOM hunden och han stod kvar. Han vred iofs på huvudet, men han stod kvar.

Så lite tid, så mkt jobb...