fredag 31 december 2010

Bilderblogg






Inomhusträning blev snöskottning

Vi åkte iväg igår för årets sista träning i lokalen som kennelklubben har. När vi kom dit kändes det som om sprickorna i taket (som är där för att det var mängder med snö på taket) blivit större under natten så istället för träning blev det lite akut snöskottning och stöttande av tak inifrån. Mitt i snöskottningen upptäcktes det dessutom att ett par bilnycklar (och en ficklampa, men nycklarna känns mer relevanta) saknades, och troligen befann sig NÅGONSTANS under all den snö som skottats ner från taket... Det blev till att skotta en gång till, fast nere på marken den här gången. Efter ett antal kilo snö och någon timme återfanns både ficklampa och nycklar och så var det bra med den saken.

Hann dock med att träna Ixen lite innan allt skottande började och det gick bra. Tränade ungefär samma lika som i förrgår fast med bättre resultat. Hann inte med att träna fjärr med någon bakom dock, får ta det nästa gång. Efter skottningen tränade jag mallenutten och det gick också bra, typ-ish. FF gick bra, apporteringarna gick bra, inkallning med ställande gick bra och så skulle jag träna rutan... Gjorde först misstaget att försöka strälla upp rutan med hunden "lös", vilket resulterade i ett hon fölöjde med och trampade ner alla koner direkt. La henne plats och började om, då BRAKADE det till bakom ryggen på mig när en av stolparna rasade ner precis bredvid hunden... Tur hon inte fick den i huvvudet! Hunden tog det som ett tecken på att det var fritt fram att riva ner rutan igen. Gör om samma procedur och till sist, efter 47 försök att få UPP rutan, kunde vi träna, och då gick det bra. Hon var lite snurrig på första skicket, men till sist kon hon sig till rutan.

Matten tycker att jag är för snäll med hunden och ska ställa mer krav, men jag tycker dels att det hon gör är BRA och dels så håller vi ju på att lära känna varandra. Tycker det är helt naturligt att inte jag har samma lydnad på hunden som hennes matte har-jag känner ju knappt hunden.

Jag har anmält båda hundarna till 7 tävlingar var... Nu får vi se hur många vi kan åka på, men det är det som är målet iaf. Rätt mkt hänger ju på om N ska tävla, om jag får åka med och hur många hundar vi får med oss. Måste bli klar med det satans körkortet snart!

Foderbyte

Verkar som om jag måste byta foder till Ix igen, jäkla skit! Upptäckte i morse att han fått "glasögon" och det tyder ju på att det inte var så bra ändå :/ Bortsett från att det är jävligt varierande kvalité på Standart så har jag varit väldigt nöjd med det.

torsdag 30 december 2010

Inbyggd agikitybana

Inomhusträning

Åkte iväg med en tok-taggad Ix i sällskap med N för att träna hunden ORDENTLIGT för första gången på säkert en månad. När jag klädde på mig stod han i hallen och hoppade jämfota, och frustade som en annan bucking bronco, han var helt vild!

Lokalen är pytteliten (och SVINKALL!) så vi turades om att träna varsin hund inomhus. Ixen fick träna igenom hela ettan för att se hur mkt han glömt när jag inte har tränat och så fick han träna tvåans apport, fjärren, metallapportering, hantering och "gör för helvete inte utfall-hundjävel!" ;)

Hanteringen gick faktiskt väldigt bra! Han tyckte först att det var jätteäckligt, men han accepterade utan problem och efter 10 minuter eller så hade han inte ens svansen mellan benen och var en bit bort helt själv med tjejen som hanterade honom. Han är som "rolig", han VILL bli klappad men man ser på honom att det är skitäckligt för svansen är så hårt instoppad mellan benen att den inte ens syns...

Fria följet/linförigheten gick sådär. Han har tappat positionen ännu mer när vi inte har tränat, men svängarna tycker jag är riktigt bra nu. Bara träna mer position och få BAK hunden.

Läggande/ställande var sådär. Han la sig fint på läggandet, men han gick 2 steg innan han la sig så han var lite osäker där. På ställandeyt ställde han sig inte alls första försöken, men till sist så. Träna mer på båda och, och stadga.

Alla apporter gjorde han bra. Han tjuvade på både tvåans och metallen, men kom tillbaka igen. Fjärren var jättefin! *helt opartisk* Ska nog ställa någon bakom honom nästa gång.

Utfallsträningen gick sådär. Först var han precis dum i huvudet, men det tog sig och mot slutet var det riktigt bra. Han TITTADE på den andra hanen, funderade och valde sedan snask hos matte. *glad*

Sen fick han leka lite med Fisen innan vi åkte hem. så när vi väl var hemma drog han filten över sig och somnade i fotöljen! Nöjd hund, glad matte.

Trött matte

söndag 26 december 2010

Tävling

Har anmält 2 hundar till 3 tävlingar var, snordyrt ju!

NU måste jag klura på vad som måste göras till dess.

Ix: Har inte kört ettan på säkert 2 månader. Han KAN den ju, men jag lär ju behöva repetera lite och träna stadga i framför allt ställande och läggande, men inte för mkt på läggandet för då sätter han sig inte på kommando... "Näru, den gubben gick inte" Du sa LIGG!"

Inför tvåan kan han nästan allt. Fjärren tar sig väldigt bra, han klarar längre och längre avstånd men det är säkert 2 meter kvar innan det är KLART. Rutan är rutan, men han är faktiskt duktig där, så det kommer nog ge sig. Stadga på apporten, hunden har jaktlust så det sprutar ur öronen... Och så ställandet på inkallningen, det vågar jag inte lära honom innan vi är klar med ettan.

Inför trean så tar sig vittringen VÄLDIGT bra, metallen kommer inte bli några problem alls. hopp-apport "kan han", sen vet jag knappt vilka moment det är mer...

Hyzz:

I tvåan har hon "glömt" rutan så den tränar vi på massor, och det tar sig. Sen måste vi diskutera lite ang LOSS, det ser så illa ut om man måste strypa loss hunden från apporten på tävling... I FF går hon väldigt långt fram, och har lite svårt för högersvängar (hon vill göra helt om). Annars minns hon tvåan väldigt bra trots att hon inte är tränad på länge.

Inför trean kommer vittringen bli det största problemet. Annars saknar hon bara metallen, sittande och "avslutet" på rutan samt sittande i grupp, men det ska inte vara några problem att lära henne. Förutom vittringen då. Vete fan hur jag ska göra där... Weiler vs mallenutt 1-0

fredag 24 december 2010

Julfirande

Hade planerat att lämna hundarna hemma i jul-för enkelhetens skull-men Ixen blev pruttig i magen lagom till jul så jag fick släpa med mig dom ändå.

Båda hundarna rusade in i lägenheten och röjde runt som om dom bodde där. Sally hoppade upp i soffan och mongo-ixen passade på att skvätta lite när ingen såg... *sur*

När vi åt mat fick dom sitta i hallen/vardagsrummet med kompostgaller för dörrarna-för enkelhetens skull-men sen fick dom komma in i köket och äta lite left over köttbullar och korv. Sen var det julklappsöppning och kalle anka och då la sig sally i soffan och somnade medan Ixen gick laget runt och tiggde frukt. Han tyckte att mini-människorna var lite äckliga, speciellt den ena och SPECIELLT när mini-människan kom med en fucking dragspel, men efter 2-3 mandariner kändes det bättre, sa han. (Fruktstund! //Ixen)

Efter några timmar åkte vi hem och väl hemma somnade hundarna och sov gott resten av kvällen. Matten är helt färdig och måste sova sig lite...

lördag 11 december 2010

Reklamera vintern

Jag vill reklamera vintern. Jag har minsann fått höra att i Södra Sverige är det ingen jävla snö på vintern, så vad är det som ligger på backen?????

När jag flyttade ner hade jag planerat att kunna spåra hela vintern, inte att sitta insnöad för att det är flera meter snö ute och dom jävlarna inte kan ploga.

Så, reklamera. Tack!

Gud vilken söt hund jag har!

Och duktig ;)

Ix 6 månader tränar fot för första gången
































Fjärrfilm

Fjärrträning

När man är slö kan man träna fjärrdirigering från soffan, och skylla på att man tränar på att hunden ska lägga/sätta sig oavsett hur man gör ;)

Lite konstigt tycker han att det är, men han kopplar snabbt ändå. Mest konstigt var det när jag tittade åt ett HELT annat håll och sa LIGG, men efter en upprepning så la han sig så fint! Näst mest konstigt var när han skulle lägga sig på andra sidan om vardagsrumsbordet, där han inte SÅG mig om han låg ner...

Sen fick vi träna lite stadga också, för om man kört ligg/sitt/ligg/sitt en gång i sekunden i typ 10 minuter fastnar hunden lätt i det beteendet ;) Han fick ligga och sitta i ca 1 minut var, och det gick bra det med!

fredag 10 december 2010

Jag har stulit en Mallenutt

Eller nåja, stulit är kanske en smula överdrivet, men jag har LÅNAT en iaf.

Har fått lov att låna en hund, en malletik, för att känna lite på klasserna OVANFÖR ettan... Det är massor med år sedan jag tävlade tvåan med Sally och sen dess har det blivit nya regler dessutom så det är lite nytt vatten. Dessutom är den här hunden redan klar med tvåan, så jag kan gå vidare till trean sen också och lära mig den, det är ju helt perfekt! Jag hinner testa lite och känna på klasserna, få en uppfattning om vad som ger mkt avdrag etc och sen när det är dags för Ix så har jag redan lite koll och slipper kanske 14 tävlingar/klass ;)

Planen just nu är så här...

Jag är ÖVERTYGAD om att Ix och jag klarar ettan till våren (iaf om det inte regnar *S* ), så då kan jag köra tvåan med mallenutten samtidigt som ettan med Ixen. Sen när Ixen har sitt förstapris lär jag in tvåan på honom (vi är ju nästan klara, typ-ish) och trean på mallenutten så hinner jag känna lite på trean också, och sen känns det som om the sky is the limit!

Plus att det är JÄKLIGT skoj att tävla. Jag tävlar vad som helst i vad som helst, när som helst, bara jag får tävla =)

Det här blir skitbra! Jag tappade sugen lite i höstas när jag insåg att jag skulle bli tvungen att tävla ettan NÄSTA ÅR OCKSÅ, jag HATAR ettan! Jag vill KRÄKAS på ettan! Jag tappade sugen helt och hade inte lust att träna mer lydnad på ett tag, men bara tanken på att få prova på att tävla en ANNAN klass gör att jag genast blev motiverad igen! Både till att träna mallenutten men också att träna min egen hund igen, i den där äckliga skit-ettan!

Tur det är några månader till våren, för nu har jag TVÅ hundar att träna. Oh så skoj!

Före och efter

Nu kan jag fylla på igen med grejer från lägenheten!

torsdag 9 december 2010

Promenad i skogen

Känner mig jäkligt mör och har två MYCKET nöjda hundar. N och jag lastade in 6 hundar i bilen, åkte 2.5 mil rakt ut i skogen och började promenera... N och jag gick 80 minuter. Hanarna och Sally fick 40 min. var medan dom andra tikarna fick 80 min. Very happy dogs!

Nu sover dom... ;)

tisdag 7 december 2010

Maria Hagström

N släpade med mig till solariet (vilket är en jävla historia i sig men jag orkar inte...) och när jag låg där och svettades fick jag två sms. Orkade knappast kuta ur solariet för att kolla mobilen, så jag struntade i det. Efter några minuter hojtade N, som låg i båset bredvid, KOLLA MOBILEN! *S*

Då hade hon fått nys om en föreläsning med Maria Hagström på Jami, gratis, och tyckte att vi skulle åka. Klart vi skulle det. Bara hem och rasta hundarna och sen åka igen. Allt vi visste var Maria Hagström och gratis, och det var allt vi behövde veta ;) Det visade sig vara en föreläsning om klickerträning! Hade gärna haft en om lydnad eller spår, men klicker var kul det med. Även om man redan "kan" det så är det intressant, och man får en nytändning.

Bra dag. Om man inte ser till studierna...

torsdag 2 december 2010

And on and on...

Storskurat hundarnas matskålar,ätit 2 kilo glass,sorterat in alla mina GBP-papper i en fin mapp och tittat på 3 trilioner avsnitt greys anatomy. Ungefär allt som finns att göra nu är sortera böcker och dvd i bokstavsordning och städa förrådet,och det vill jag helt enkelt inte.

Sorterat smycken har jag också gjort...

Man får mkt gjort utan internet...

När man väl kommer igång! Har kastat sopor,diskat 2 ggr,ställt undan disken,vattnat blommor,plockat av köksbänken,skurat kaklet i köket,läst brukshunden,duschat,bytt ut hundmatssäcken,sorterat kurslitteratur,stoppat undan papper,sorterat recept,motionerat hundarna och lekt med dom i snön,bytt sängkläder...

Nu då? Hade jag varit bara EN SMULA praktiskt lagd hade jag lagat köksfläkten...

Läsa brukshunden i sängen

Check!

Blev plötsligt utan internet...

Förvånad anyone? 3's nät verkar ha lite problem med... Väder!

Ragga ridhus

Eftersom vi är en smula insnöade sen en vecka tillbaka försöker vi ragga ridhus. Eller snarare, ta reda på vad f*n det kostar eftersom vi är fattiglappar båda två...

Måste kolla upp lite noggrannare, för den info vi fått nu är att det kostar 20:- / HUND om man är enstaka personer som ska hyra och 150:- / påbörjad timme om det är en större grupp. Det är billigt, men 20:- / HUND blir ju lite orättvist om en (jag) har EN hund och den andra (N) har FYRA... 20:- / person känns ju mer logiskt, men vi måste ju kolla...